22 Jun

Hrana kao lijek

Maslinovo ulje

Posljednja istraživanja pokazuju kako hladno prešano ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži protuupalnu kemikaliju prisutnu u lijekovima kao što je ibuprofen, koji se koristi za ublažavanje bolova kod glavobolje, artritisa i mjesečnice. Maslinovo ulje je bogato vrijednim E vitaminom koji je vrlo važan za rad imunološkog sustava, endokrinog sustava i spolnih žlijezda. Vitamin E je snažan je antioksidans, sprečava prerano starenje kože, ubrzava zacjeljivanje rana i štiti od ateroskleroze.

Češnjak

Kralj ljekovitih namirnica – češnjak uništava bakterije i gljivične infekcije. Snižava kolesterol i krvni tlak, smanjuje rizik od začepljenja krvnih žila. Pomoću njega ćete se lakše riješiti gljivičnih oboljenja, štitit će vas od otrovanja hranom, odbijati komarce od vas. Najbolje je jesti ga sirovog.

Đumbir

Đumbir se koristio kao lijek i 3000 godina prije Krista. Popularan je kod tradicionalnih indijskih ayurvedskih liječnika, a cijenili su ga i stari Rimljani. Đumbir stimulira cirkulaciju, ubrzava protok krvi i odličan je za ublažavanje mučnine (i u trudnoći), bolova kod migrene ili nakon operacije. Napravite čaj od đumbira tako da svjež đumbir naribate u vrelu vodu.

Med

Med je snažan pobuđivač imuniteta. Njegova antioksidativna i antibakterijska svojstva pomažu poboljšati rad probavnog sustava, održavaju tijelo zdravim i pomažu borbu protiv bolesti. Med ne samo da pomaže ublažiti upalu grla, već može i uništiti neke bakterije koje uzrokuju infekciju. Njegova antibakterijska svojstva sprječavaju infekcije i djeluju protuupalno, umanjujući naotečenost, bol i nastajanje ožiljaka. Poznat je po tome da zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

Metvica (menta)

Postoji mnogo vrsta metvice, a blagodati nekih od njih poznata je još iz vremena starih Rimljana. Metvica je izvrstan mentalni stimulant koji vam pomaže da ostanete budnima, a isto je tako i dobar antacid za liječenje želučanih tegoba, odnosno smiruje pokvaren želudac. Žvačite sirove listiće ili skuhajte čaj od listića mente.

Crveni luk

Kuhani crveni luk tradicionalan je lijek za upalu donjih dišnih puteva, u Francuskoj juhom od luka liječe mamurluk, a često se njime liječe i infekcije mokraćnog sustava. Luk jedite kuhan ili sirov.

Ananas

Ljekovitost ovog ukusnog egzotičnog voća odavno je poznata. Ananas obiluje prirodnim enzimima koji trenutačno ublažavaju bol u grlu, želučane tegobe i smanjuju rizik od začepljenja krvnih žila. Jedite ga svježeg ili pijte sok od ananasa.

Šljive

Sto grama šljiva osigurava dnevnu potrebu zaštitnih antioksidanata, po čemu su šljive zapravo zdravije od borovnica, brokule i kelja pupčara. Šljive pomažu prevenirati oboljenja srca, rak, regulirati krvni tlak, čak i sprečavaju prerano stvaranje bora. Dobro je poznato i njihovo blago laksativno svojstvo.

Kadulja

Kadulja je mnogo više od začina jelima. Ona pročišćava, ima antiseptičko i protuupalno djelovanje. Tradicionalno se koristi kod upale dišnih puteva, te kako bi ublažila menstualne probleme i simptome menopauze. Grgljanje čaja od kadulje uništava bakterije koje uzrokuju upalu grla, a kao dodatak jelima olakšava probavu masnoća.

Tofu

Ovaj fermentirani proizvod od soje je jedan od najbogatijih izvora fitoestrogena koji pomažu uvelike ublažiti simptome PMS-a i menopauze. Isto tako tofu štiti od srčanih oboljenja i osteoporoze. Tijelu osigurava proteine, željezo, kalcij i B vitamine. Jedite po 100 grama dva puta na tjedan.

Rajčica

Rajčica je bogata kalijem, a ima veoma malo natrija, pa je dobra za zdravlje srca, snižavanje krvnog tlaka. Isto tako obiluju likopenima, nutrijentom koji štiti muškarce od raka prostate, a oba spola od srčanih oboljenja. Jedite je svježu, osušenu na suncu, iz konzerve ili kao kečap.

Dragušac ili potočarka

Dragušac ili potočarka je snažan prirodni antibiotik. Uzimajte svježe listove za čišćenje krvi, te kao lijek protiv osipa i u bolestima bubrega i jetara. Svježa biljka ili sok pospješuje tjelesne funkcije, pojačava mokrenje, liječi razne upale, štiti od raka pluća, jača želudac i čisti krv kod skorbuta, bolesti srca, gihta, reume, žutice, smetnji u optoku krvi.