22 Jun

Važnost hrane u očuvanju ljudskog zdravlja

Još su drevni Egipćani 1500 god. prije Krista znali da hrana može utjecati na bolesti i ozljede, a iz Hipokratovih djela saznajemo da su liječnici iz njegova razdoblja  poznavali utjecaj hrane na naše zdravlje. Prema Hipokratovom učenju, koje se poklapa s vjerovanjem starih Egipćana, probava ima važnu ulogu u održavanju zdravlja te je  hrana bolesnoj osobi važnija od samog lijeka. Poznata je i njegova izjava „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana“ koja nam upravo o tome  govori. Današnji svjetski stručnjaci za prehranu i zdravlje se također slažu sa Hipokratovom tvrdnjom te naglašavaju da je hrana najznačajniji lijek 21. stoljeća.

Koža je pokazatelj vašeg zdravlja, ogledalo načina života i iskreni kritičar vaših životnih navika.Manjak sna, nedovoljno tekućine, spora probava, jetra opterećena toksinima, poremećen rad hormona a to se sve na njoj jasno vidi. Prištići i crvenilo, ispucala, suha ili masna područja, vidljive bore su  problemi koje ste sigurno i sami iskusili na svojoj koži. Počnite ih rješavati već danas i pomozite svojoj koži, iznutra. Očistite je, pomladite, dajte joj novu snagu i kvalitetnu bazu za obnovu i njegu, uz pomoć namirnica koje su prijatelj vaše kože. Otkrijte koje voće i povrće ima prednost u brizi za kožu.Svakako ih uključite u zdrave sokove prilikom čišćenja organizma, ali i u vaše svakodnevne jelovnike.

Mrkva

Bogata antioksidansima, mrkva sadrži vitamine i minerale, koji će vašoj koži osigurati kvalitetan ten, mekoću i svilenkasti osjećaj. Ovo povrće ujedno štiti kožu od starenja i štetnog UV zračenja.

Cikla

Potiče detoksikaciju kože i stimulira proizvodnju i obnovu stanica. Može pomoći u ublažavanju bora i problematičnih dijelova na koži. Betalain, pigment iz cikle, snažan je antioksidans zadužen za pomoć kod upalnih procesa, gljivičnih oboljenja te zaštitu stanica od starenja.

Ananas

Ukusno voće očistit će vašu kožu, pomladiti je i dati joj zdravi sjaj, a vitamin C pružiti prirodnu zaštitu kod upalnih procesa. Ananas dubinski hrani kožu i zadužen je za kvalitetnu hidrataciju. Pomoći će smanjiti crvenilo, nadraženost kože i osigurati joj mekoću.

Sok od celera

Povrće koje najčešće završi kao baza u domaćem povrtnom temeljcu, izvrsno je i u svom nekuhanom obliku. Sok od svježeg celera snažno je alkalizirajuće sredstvo za vaš cijeli organizam. Silicij, kojim obiluje, zadužen je za izgradnju vezivnog tkiva i obnovu kolagena i elastina, odnosno za borbu protiv starenja, bora i oštećenja na koži.

Rajčica

Likopen iz rajčice zaslužan je za zaštitu kože od štetnih utjecaja, zračenja, isušivanja i pretjeranog izlaganja suncu. Poznati antioksidans ujedno pomaže koži održati mladolikost i mekoću. Prednost likopena je što se prilikom termičke obrade rajčice njegova razina – povećava.

Sok od papaje

Prirodno rješenje za meku i prekrasnu kožu. Sok od papaje sadrži pravu vitaminsko-mineralnu kombinaciju kvalitetnih tvari. Štiti kožu od upalnih procesa, potiče stvaranje kolagena te obnovu oštećenih stanica. Smanjuje dubinu bora. Cjelovito hrani kožu iznutra i pruža joj prirodnu zaštitu.

Jabuka

Osim što će pomoći u eliminaciji toksina, jabuka vašem organizmu može osigurati i zaštitu od karcinoma, osobito kože, budući da sadrži obilje korisnih flavonoida. Jabuka pomaže koži u održavanju prirodne čvrstoće, obnovi oštećenih stanica, boljem tenu i očuvanju hidratacije.

Limun

Detoksicira kožu, čisti akne, pomaže spriječiti bore i upalne procese na koži. Jednako je djelotvoran i kao namirnica za jelo, kao i za vanjsku upotrebu na koži.

Krastavac

Snažno alkalizirajuće sredstvo koje pomlađuje organizam, pomoći će i vašoj koži, osobito ako imate problema s upalama, suhom i oštećenom kožom. Obnavlja elastičnost kože, čisti, hidratizira i pomaže u ublažavanju bora.

Sjemenke – lan, chia, suncokret

Obilje omega 3 masnih kiselina, vitamina i minerala koje sadrže ove sjemenke, pomoći će vašoj koži u borbi sa znakovima starenja, ožiljcima, borama, aknama i prištićima. Idealna su namirnica ako imate problematičnu i osjetljivu kožu. Hidratizirat će vašu kožu iznutra, pomoći joj u regeneraciji, povratiti elastičnost i zdravi sjaj.